ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > Adana ve Türkiye'nin pek çok bölgesinde bulunan bazı ilçe ve belde belediyelerinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması
23.03.2010
Adana ve Türkiye'nin pek çok bölgesinde bulunan bazı ilçe ve belde belediyelerinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması

YILMAZ TANKUT (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adana ve ülkemizin pek çok bölgesinde bulunan bazı ilçe ve belde belediyelerimizin karşı karşıya kaldığı çok önemli bir sorunu dile getirmek üzere gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, sadece seçim bölgem olan Adana'da değil, bugün ülkemizin pek çok bölgesinde her yıl yaşanan ve yaşanmaya devam eden çok önemli bir sorunu ve çözüm teklifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi, nüfus sayımlarında vatandaşlarımızın büyük bir bölümü, yaz aylarını geçirdiği veya tatil yaptığı sahil bölgelerimizdeki yazlıklarını veya mevsimlik olarak kiraladıkları evlerini ikamet adresleri olarak vermemektedirler, doğal ve haklı olarak işlerinin olduğu ve zaman bakımından daha fazla barındığı, çalıştığı, yaşadığı birinci adresini vermektedirler. Keza, bu durum yayla iklimine sahip belde ve ilçelerimiz için de geçerli olmaktadır yani vatandaşlarımız, kalıcı adres olarak, sürekli yaşadığı yer olarak, gittiği yayla ya da deniz sahilindeki adresi vermemektedir. Böylece de, söz konusu vatandaşlarımızın nüfus varlığı haklı olarak ilk adreslerinde gösterilmektedir. İşte bu durum, İller Bankası üzerinden nüfusa göre belediyelere yapılan ödeneklerde ciddi bir haksızlığa ve adaletsizliğe neden olmaktadır.

Şöyle ki: Kış aylarında belli bir nüfusa sahip olan belde, ilçe veya il konumundaki belediyelerimiz yaz aylarında yoğun bir nüfus artışına sahne olmaktadır. Yayla özelliği olan veya denize sahili bulunan belediyelerimizin nüfusu yaz aylarında en az 5-6 kat fazlalaşmakta ve bu fazlalık bazen 15-20 katına, hatta bazı özel yerlerde 30-40 katına kadar çıkmaktadır. Örneğin seçim bölgem olan Adana'nın Aladağ ilçesindeki kalıcı nüfus 4.500 civarındayken yayla döneminde 5 katına kadar çıkabilmektedir. Yine Pozantı ilçemizin nüfusu 10 binden 30 bine, bu ilçemize bağlı -değerli arkadaşlar altını özellikle çizerek belirtmek istiyorum- ve şu an resmî olarak 3.081 olan Akçatekir beldemizin nüfusu ise yaz sezonunda 150-200 bine kadar çıkarak neredeyse 50-60 kat fazlalaşmaktadır ve ne yazık ki, Akçatekir Belediyemiz, diğer benzer durumdaki belediyelerimizde olduğu gibi, yaz aylarında çok yüksek nüfusa ulaşan beldenin temizlik hizmetlerinden içme suyuna, yol ve kanalizasyon çalışmalarından itfaiye ve cenaze hizmetlerine kadar vatandaşlarımızın en temel ihtiyaçlarına cevap verememekte ve büyük bir sıkıntı ve çaresizlik içerisinde çırpınmaktadır. Bu örneklere yine Adana'nın Yumurtalık, Karataş, Saimbeyli, Feke, Tufanbeyli, Tuzla belediyelerini de ekleyebiliriz. Bunlara Mersin, Antalya, Osmaniye, Hatay ve ülkemizin pek çok yerindeki ilçe ve beldelerimizi de ilave etmek mümkündür.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; işte bu hususlar çerçevesinde şu değerlendirmeleri yapmak sağlıklı bir yaklaşım olacaktır: Ülkemizde yayla iklimine sahip olan ve denize sahili bulunan belediyelerimiz, yaz aylarında çok ciddi mağduriyetleri yaşamaktadırlar; sahip oldukları yerel kaynaklar haricinde en önemli destek sayılan İller Bankası ödeneklerinin kış aylarındaki resmî nüfusa göre verilmesinden dolayı, yaz aylarında onlarca kat artan nüfusa bağlı olarak belde ve ilçe sakinlerinin en temel ihtiyaçlarını dahi maalesef karşılayamamaktadırlar. Dolayısıyla itfaiye, kanalizasyon, cenaze, temizlik, yol ve sair zorunlu hizmetler ciddi şekilde aksamakta ve bu mevsimde çoğu tatil yapıp dinlenmek isteyen vatandaşlarımız, büyük sıkıntılar çekerek perişan olmaktadırlar. Anılan hedef belediyelerdeki mevcut araç, ekipman, personel ve bütçe imkânları sabit nüfusun hizmetlerine dahi cevap veremez hâldeyken, Akçatekir Beldemizdeki gibi bir anda 50-60 kat fazlalaşan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak asla mümkün olmamaktadır ve olmayacaktır da.

Bu nedenlerden ötürü, anılan mağdur belediyelerin çok yoğun şekilde yaşadığı ve buradan dile getirdiğimiz sorunlarının acilen çözüme kavuşturulması bir mecburiyet olarak bugün hepimizin önünde durmaktadır. Bunun mutlaka halledilmesi gereken bir mecburiyet olduğunu ifade ediyorum, çünkü asıl mağdur olan, belediyelerin kurumsal ve siyasi kimlikleri değil, bu belediyelerin ve hepimizin varlık sebebi olan vatandaşlarımızdır, halkımızdır. Çözüm olarak önerimiz ise İller Bankası ödeneklerinin yaz ayları süresince, iktidar partisine mensup olsun veya olmasın, parti ayırımı yapılmadan, objektif ölçülerle tespit edilerek belirlenecek olan hedef belediyelerdeki artan nüfusun dikkate alınarak sağlanması, diğer aylarda ise normal, rutin ödeneklerin devam etmesi şeklindedir.

Değerli arkadaşlar, şayet bunun için kanuni bir düzenleme gerekiyorsa bunu bir an önce hep birlikte gerçekleştirmemiz lazım geldiğini de buradan hatırlatmak istiyorum. Bu şekildeki bir düzenleme hem ilgili belediyelerimizi rahatlatacak hem de bu belediyelerimizden yaz aylarında hizmet alan vatandaşlarımızın mağduriyetini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.

Sözlerime son verirken, dile getirdiğim ve genelde ülkemizin yayla ve sıcak bölgelerinde yaşanan bu genel ve önemli sorunun yaklaşmakta olan bu yaz döneminde hiç yaşanmaması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
,